O mjestu Dobro došli na stranice Turističke zajednice mjesta Živogošće
 
o mjestu

Na južnom dijelu Makarske rivijere u podnožju Biokova smješteno je Živogošće. Sastoji se od tri manja, međusobno udaljena naselja – Porat - Mala Duba – Blato, smješteni uz obalu i starih zaselaka uz staru cestu. Živogošće je naseljeno od ilirskih i rimskih vremena, o čemu svjedoče ilirske gomile /grobovi/ na vrhu brda Suzine i ostaci vila rustika u Maloj Dubi i Blatu.

Želite li se u dalmatinsku avanturu otisnuti iz udobnosti svoje hotelske sobe s pogledom na čarobni pejzaž ili iz apartmana okruženog kristalno čistim morem i borovom šumom?

Postoji puno mogućnosti za bavljenje sportom. Uz niz sadržaja na sportskim terenima, tu su i biciklistička i planinarska staza, a popularni su i sportovi na moru.

Turistički ured i turističke agencije u Živogošću, turistima nude mogućnost odlaska na jednodnevne izlete u okolna mjesta. Upoznajte ljepote našeg kraja, zasigurno će vam ostati u sjećanju!

O mjestu

Mjesto se sastoji se od tri manja, međusobno udaljena naselja – Porat. Mala Duba i Blato, smješteni uz obalu i starih zaselaka uz staru cestu. Udaljeno je 20 km od Makarske, 80 km od Splita i 120 km od Dubrovnika.


Na južnom dijelu Makarske rivijere u podnožju Biokova smješteno je Živogošće.

Živogošće je naseljeno od ilirskih i rimskih vremena, o čemu svjedoče ilirske gomile /grobovi/ na vrhu brda Suzine i ostaci vila rustika u Maloj Dubi i Blatu.

Poznati Licinijanov epigram iz 474. g. sastavljen od 16 latinskih heksametara – najljepši primjerak klasične literature – uklesan u živoj stijeni iznad izvora Pokrivenice na obali mora. Njime rimski kvestor Licinijan slavi izvor «slatke vode», koja i sada tamo teče.

Kao naselje Živogošće se prvi put spominje sredinom 13 st.

Živogoški franjevački samostan, utemeljen 1616 godine, bio je više stoljeća središte duhovnog života i pismenosti ovog kraja, s bogatom bibliotekom i vrijednim umjetničkim djelima.
Sadašnji oblik mjesto dobiva zadnjih četrdesetak godina kada započinje i znatniji razvoj turizma na ovim područjima.

Prirodne ljepote maslinika i borove šume, koji su se nadvili nad sitno šljunkovite plaže, 6 km međusobno povezanih plaža, čisto i nezagađeno more, a sve to smješteno u podnožju visoke planine, vrh Sutvid 1155 m, daje turistima poseban ugođaj i užitak boravka.


Mala Duba
Blato
Porat
mapkako do nas
automobilom automobilom

Autocestom A1 stižete iz smjera Zagreba ili Rijeke, na izlaz Šestanovac. Od izlaza Šestanovac Živogošće je udaljeno 35 km.

vlakom vlakom avionom avionom